За някои британски политици идеята за отлагане на Brexit –

...
 За някои британски политици идеята за отлагане на Brexit –
Коментари Харесай

За Европа адът ще е още две години Brexit

 За някои английски политици концепцията за отсрочване на Brexit – даже и това да значи отбягване на икономическото самоубийство с излизането от Европейския съюз без договорка, е безредие.
Един от министрите на премиера Тереза Мей напусна поради опцията за парламентарно гласоподаване върху удължаването на процеса по развода, в случай че не бъде утвърдена в точния момент договорката с Брюксел, наричайки сходна опция „ оскърбление “.Заклетият покровител на Brexit Джейкъб Рийс-Мог съобщи, че надушва „ скрит план за прекъсването на Brexit “, който би подкопал демокрацията.

Ако има едно нещо, за което и Англия, и Европа могат да се съгласят, то това е заплахата от дълго закъснение на Brexit, показва Bloomberg в собствен материал.

Удължаването на двугодишния развой за договаряне на изискванията по развода оттатък сегашния краен период на 29 март би имало логичност, в случай че по този начин се заобикаля излаз, който никоя от страните не желае. Ако Народното събрание отхвърли договорката на Тереза Мей, само че изиска еднократно отсрочване от няколко месеца, за Европейски Съюз ще е мъчно да откаже. Никой европейски водач не желае да му бъде хвърлена виновността за скока в бездната на Brexit без договорка, което ще е пагубно и за континента.

Проблемът е със заиграването с концепцията за доста по-голямо продължение. Миналия месец Bloomberg News заяви, че един от разновидностите, обсъждани от Европейски Съюз, е за закъснение на датата за овакантяване до 2021 година Макар концепцията да бе отхвърлена от някои като тактичност за заплашване, други страни членки намерено поддържат удължаването с още година-две. Предимствата са и за двете страни – страните членки на Европейски Съюз ще избегнат сюжет без съглашение, а английският парламент ще има време да се върне на чертожната дъска. Ако визията на Мей за Brexit не работи, то други хрумвания – митнически съюз, подражаване на договорката с Норвегия или въобще отвод от излизане от Европейски Съюз, могат да наберат мощ.

Само че вярата, че времето може да лекува, наподобява не получава поддръжка от последните събития във Англия. Гласуването в Камарата на общините от предходната седмица сподели, че различният проект на лейбъристкия водач Джереми Корбин за Brexit, включващ краткотраен митнически съюз с Европейски Съюз, не получава поддръжката на болшинството.

Подобен на норвежкия достъп до европейския обединен пазар също не се поддържа както от консервативната, по този начин и от лейбъристката партия.  Намираме се две години след активирането на Член 50, в навечерието на 29 март. Ако в този момент няма парламентарно болшинство за договорката на Мей, то концепцията, че даването на повече време може да докара до постигането на нов консенсус в разграничена Англия наподобява като фикция, почтена за Джоан Роулинг.

Самата авторка на книгите за Хари Потър е привърженичка на втория референдум, като еврофобът Корбин също насилствено даде поддръжката си за този вид, откакто не можа да завоюва парламентарна поддръжка за своята концепция. Но измежду депутатите няма болшинство и за тази опция, камо ли каквато и да е било сигурност, че резултатът би бил по-различен.

Дълго отсрочване на Brexit може да докара и до нови избори във Англия, само че още веднъж няма гаранция, че това ще реши патовото състояние. Последният народен избор през 2017 година единствено направи по-трудна опцията за триумф на която и да е било версия на Brexit. Би било доста рисковано от страна на Брюксел да заложи на генерацията английски политици след Мей, още преди да го направи Уестминстър.

Европейски Съюз би трябвало да одобри обстоятелството, че всяко по-значително закъснение би било автогол за блока. През идващите шест до осем месеца ще бъде определен нов Европейски парламент и ще бъде назначена нова Европейска комисия. За Англия присъединяване в тези решения – въпреки и единствено алегорично, би било много разсейващо.

В най-хубавия случай това ще обърка жителите и ще попречи на Европейски Съюз, който има и други пожари за гасене. В най-лошият случай това ще окуражи Англия да продължи с опитите си да разедини Европа и да разплита към този момент контрактуваната договорка.

С повече шанс дебатът за отсрочване на развода ще окуражи твърдите поддръжници на Brexit измежду депутатите на Мей въпреки всичко да одобряват нейната договорка. Но даже и заплахата от Brexiternity (игра на думи сред Brexit и английската дума за безкрайност eternity – бел. ред.) да не подплаши Рийс-Мог и неговите другари, то Европейски Съюз би трябвало да се отдръпна, до момента в който още има преднина.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Надежда Бочева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР